به گزارش بازتاب بروجرد، اینجا روستای سنگسفید است، یکی از روستاهای شهرستان بروجرد که هنریترین روستای این دیار شناخته شده است، روستایی که هنرمندانش با سرپنجههای خود نقش و نگارهایی بسیار زیبا را بر روی چوب حک کرده و لوازمی بسیار زیبا خلق میکنند.
اینجا خبری از دودودم و دغدغههای شهری، ترافیک و مشکلات روزمره نیست و روستائیان هر روز با هنر منبت، کار خود را آغاز میکنند، هنرمندان این روستا مبلمانهایی را منبتکاری میکنند که خریداران زیادی خواستار این دسترنج هنرمندان هستند و تولید چوبهای منبتکاری شده در این روستا به یک برند تبدیل شده است.
اگرچه همیشه وقتی صحبت از روستا میشود، ذهنها به سمت وسوی کشاورزی و دامداری میرود اما روستاهایی هستند که هنرهایی را نسل بهنسل، دست بهدست کرده و اصالت این هنر هر روز بیشتر میشود.
در روستای سنگ سفید بروجرد، کشاورزی و دامداری هم توسط برخی از اهالی صورت میگیرد اما هنری که بیش از ۳۰ سال در این روستا از جایگاه ویژهای برخوردار است، منبتکاری روی چوب است تا جایی که سبب شده شغل بیشتر اهالی این روستا، منبتکاری باشد و کارگاههای زیادی در این روستا مشغول به کار هستند.

فعالیت ۲۰ کارگاه منبتکاری در سنگ سفید
حسینی یکی از منبتکاران این روستا در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهارداشت: بیش از ۳۰ سال در هنر منبتکاری در این روستا مشغول به کار هستم، خلق نقش ونگارها روی چوب بسیار لذت بخش است و در این روستا افراد زیادی مشغول به همین هنر هستند.
وی با بیان اینکه جمعیت این روستا حدود ۳۰۰ نفر است، افزود: در روستای سنگ سفید ۲۰ کارگاه منبتکاری وجود دارد که بیش از ۱۰۰ نفر در این کارگاهها مشغول به کار هستند و این هنر بین اهالی روستا رایج است.
منبتکار بروجردی تصریح کرد: البته در روستای ما دامداری و کشاورزی هم انجام میشود ولی شغل اصلی اهالی، نجاری و منبتکاری است و قدمت منبتکاری در روستا به بیش از سه دهه قبل برمیگردد.
حسینی با اشاره به مشکلات منبتکاران این روستا، عنوان کرد: مواد اولیه مورد نیاز برای این هنر، چوب است و چوب مورد نیاز برای تهیه مبلمانهایی که منبتکاری میشود را از برخی کشورهای دیگر وارد میکنیم و همین مشکلاتی را به وجود آورده، البته تقاضا در بازار وجود دارد ولی تهیه مواد اولیه مشکلاتی را ایجاد کرده است.
وی افزود: برای حل این مشکل، بنیاد برکت وارد شد و به هر کارگاه ۷۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت کرد که لازم است برای ماندگاری این هنر در روستا، حمایتهای لازم از جمله مواد اولیه صورت گیرد.

رواج هنری که سبب مهاجرت معکوس شد
هنرمند بروجردی گفت: هر کارگاه به طور میانگین سالانه بیش از ۲۰ سرویس مبلمان تولید میکند و بعد از تکمیل چوبهای منبتکاری شده، به تهران ارسال میشود تا طبق سلیقه مشتری رویهکوبی شود.
حسینی بیان کرد: خوشبختانه رواج این هنر در روستای سنگ سفید سبب شده تا مهاجرت معکوس نیز صورت گیرد بهطوری که افرادی که سالها پیش به دلیل مشکلاتی، روستا را ترک کرده بودند، امروز برای اشتغال به روستا برگردند و این میتواند رونق روستا و این هنر را به دنبال داشته باشد.
برق، مشکل اصلی کارگاههای منبتکاری
وی خاطرنشان کرد: کارگاههای منبتکاری با مشکلاتی از جمله برق همراه هستند بهطوری که سالهاست این مشکل را پیگیری میکنیم ولی تاکنون این مشکل برطرف نشده است، برق سه فاز در کارگاههای منبتکاری وجود ندارد و همین سبب شده تا با بارش باران برق قطع و روال کار مختل شود.
درخواست برای افزایش کارگاههای منبتکاری در روستا
کامران حسینی سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهارداشت: در سال ۸۸ مشخص شد که این روستا ظرفیت بالایی در بخش منبتکاری دارد چرا که اغلب اهالی روستای سنگ سفید مشغول به کار منبت هستند.
وی افزود: علاوه بر اینکه در این روستا ۲۰ کارگاه فعال منبتکاری وجود دارد، تعداد دیگری درخواست راهاندازی کارگاه را دادهاند از جمله ۱۲ خانم که پیگیری کردهاند تا با صدور مجوز بتوانند در این روستا کارگاه منبتکاری ایجاد کنند.
سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد تصریح کرد: همچنین ۱۲ نفر دیگر درخواست دادهاند که در صورت ایجاد کارگاه منبتکاری، به روستا برمیگردند و مهاجرت معکوس رخ میدهد که بیشتر کار منبتکاری روی مبل انجام میشود.

تلاش برای ثبت روستای ملی منبت
حسینی خاطرنشان کرد: در همین راستا اقداماتی صورت گرفته که روستای سنگ سفید بروجرد به عنوان روستای ملی منبت معرفی شود که پیگیریهای لازم در این زمینه در دستور کار قرار دارد.
وی افزود: با توجه به ظرفیت این روستا، میتوان برای جذب گردشگر از آن استفاده کرد تا گردشگران بتوانند از آثار طبیعی و هنری این روستا بهرهمند شوند.
منبتکاری، ظرفیتی در روستای سنگ سفید
عبدالعی گیوهکی رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی بروجرد در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهارداشت: ظرفیتی عالی در این روستا وجود دارد که اهالی روستا به کار منبت مشغول هستند و یکی از اقدامات وزارت کار با توجه به شناسایی و استفاده از ظرفیتها، معرفی روستاهای بدون بیکار است که در این راستا تفاهمنامهای بین وزارتکار و صندوق کارآفرینی امید منعقد شده است.
وی افزود: در برخی از روستاهای شهرستان بروجرد ظرفیت بسیار فوق العادهای وجود دارد که میتوان با استفاده از آن برای حل مشکل بیکاری اقدام کرد و با حمایتهای لازم و پرداخت تسهیلات به متقاضیان از این ظرفیتها استفاده نمود.
رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی بروجرد تصریح کرد: در بروجرد، روستاهای سنگ سفید، چنارستان، درودگران و دهنومقدسی در حوزه منبتکاری بسیار ممتاز بوده و همچنین روستای قائد طاهر در طرحهای صنعتی و منطقه ونایی هم در ترشیجات و شوریجات دارای ظرفیتهایی هستند که این روستاها قابلیت تبدیل شدن به روستاهای بدون بیکار را دارند.
گیوه کی عنوان کرد: ظرفیت اولیه در این روستاها وجود دارد و در واقع این برنامه، زنجیره تکمیل طرح اشتغال پایدار روستایی است که تسهیلاتی ارائه میشود و این روستاها به روستاهای بدون بیکار تبدیل میشوند.

ظرفیت ۶ روستای بروجرد برای معرفی روستای بدون بیکار
وی گفت: برای توسعه و اشتغالزایی باید شرایط و زمینه لازم فراهم شود و با رفع موانع بتوان در راستای ایجاد اشتغال و افزایش تولید حرکت کرد که در این راستا کارگاههای منبتکاری در روستای سنگ سفید بروجرد با مشکلاتی همراه هستند که مشکل برق و راه دسترسی مهمترین مشکلات منبتکاران بروجردی است که با رفع موانع و مشکلات و همچنین ایجاد شرایط لازم میتوان با توسعه این هنر و کارگاهها در راستای ایجاد اشتغال تلاش کرد.
به هر حال با توجه به ظرفیت بالای این روستا در توسعه هنر منبتکاری، انتظار میرود متولیان و مسئولان برای رفع مشکل برق این روستا اقدام نمایند تا با راهاندازی کارگاههای بیشتر، هر چه زودتر این روستا به عنوان روستای ملی منبت معرفی گردد.
انتهای پیام/
Tuesday, 30 May , 2023