سمنوپزان، آئینی شیرین در آستانه نوروز است و این روزها عطر سمنو در کوچه پس کوچه‌های بروجرد پیچیده است.

به گزارش بازتاب بروجرد، صدای پای بهار کم‌کم به گوش می‌رسد، چند روزی تا نو شدن سال جدید باقی نمانده است و همه در تلاش و تکاپو هستند تا در آخرین روزهای سال بتوانند خود را برای سالی جدید آماده نمایند.

ماهی‌های قرمز رقصان در تُنگ‌های بلورین، سبزه‌های قد کشیده، عطر سمنو در دیگ‌های بزرگ بازار و سین‌های دیگر در بازار برای چیدن در سفره هفت سین خودنمایی می‌کنند که هر یک از این سین‌ها نمادی عنا برای سال جدید است.

یکی از سین‌های سفره هفت‌سین، سمنو است که نماد برکت و روزی است، این خوراکی خوشمزه علاوه بر اینکه بر روی سفره هفت‌سین گذاشته می‌شود، خواص دارویی و درمانی بسیار زیادی دارد.

اما بروجرد یکی از شهرهایی است که قدمت سمنوپزان در این شهر به بیش از ۱۰۰ سال پیش برمی‌گردد، سمنویی که به بسیاری از استان‌های دیگر فرستاده می‌شود و به دلیل کیفیت و طعم بی‌نظیری که دارد، یکی از پرطرفدارترین خوراکی‌های ایام نوروز است.

در گذشته پخت سمنو در بسیاری از خانه‌ها انجام می‌شد و دیگ‌هایی بزرگ بر روی شعله‌های هیزم آتش قرار داده می‌شد و شیره جوانه گندم را غلیظ می‌کردند که در نهایت به سمنو می‌رسید.

این روزها با گذر از کوچه پس کوچه‌های قدیمی شهر بروجرد، عطر سمنو به مشام می‌رسد، امروزه بیشتر توسط تعدادی از افراد به صورت کارگاهی آن را تهیه و عرضه می‌کنند.

سمنو از جوانه گندم تهیه شده که گندم مرغوب و با کیفیت را پس از خیس کردن و جوانه زدن، چرخ می‌کنند تا شیره آن خارج شود و سپس شیره جوانه گندم ساعت‌ها روی اجاق گاز قرار می‌گیرد تا غلیظ و سفت شود و در نهایت به رنگ قهوه‌ای درمی‌آید.

سمنو برای تقویت سیستم ایمنی بدن، سلامت چشم، درمان کم‌خونی، برای کاهش وزن، برای مادران شیرده، پوکی استخوان و برای کودکان بسیار مفید است، بسیاری معتقد هستند که سمنو یکی از خوراکی‌های تبرک است چرا که با گندم تهیه شده و در سفره هفت سین هم نماد برکت است.

قدیمی‌ترین سمنوپزی در بروجرد، سمنوی سید است که بسیار معروف است و سالانه چندین تن سمنو تولید و به شهرهای مختلف کشور می‌فرستد.

اکبری یکی از سمنوپزان بروجردی در گفتگو با خبرنگار بازتاب بروجرد اظهارداشت: سمنوی بروجرد به دلیل اینکه کیفیت خوبی دارد از چند ماه قبل از نوروز سمنوها آماده می‌شوند تا به استان‌ها و شهرهای دیگر فرستاده شود.

وی افزود: از زمانی که گندم خیسانده می‌شود تا زمانی که جوانه بزند حدود یک هفته تا ۱۰ روز طول می‌کشد که سپس توسط چرخ‌های بزرگ، شیره گندم گرفته می‌شود و روی اجاق قرار داده می‌شود.

سمنوپز بروجردی بیان کرد: وقتی شیره جوانه گندم روی حرارت قرار می‌گیرد، بیش از ۱۲ ساعت طول می‌کشد تا قوام بیاد و غلیظ شود و در هنگامی که اواخر پخت سمنو است، مقداری آرد به آن اضافه می‌شود.

اکبری بیان کرد: سمنوها بیشتر در دیگ‌هایی که روی چرخ دستی در بازار است، به فروش می‌رسد که همه شهروندان برای اینکه سمنو یکی از سین‌های سفره هفت‌سین است خریداری می‌کنند و در سفره قرار می‌دهند.

 انتهای پیام/